2022-03-01 11:55:20• hírek • Bede Emőke

Gazprom és Lukoil kutaknál tartott ellenőrzést a fogyasztóvédelem

Február 28-án a fogyasztóvédelmi hatóság egy, az egész országra kiterjedő ellenőrző akciót szervezett, melynek célpontjában a Lukoil és Gazprom töltőállomások, illetve a Berezka üzleteket üzemeltető cégek álltak.

„Az a szörnyű helyzet, melyet az emberiségnek jelenleg ki kell állnia, mindannyiunkat arra késztet, hogy a béke stabilizálásának minden formáját támogassuk. Az ukrán válság kirobbanása óta eltelt néhány napban kidolgozunk egy tervet annak érdekében, hogy ellenőrizzük mindazokat a cégeket, akiknek a legkisebb közük is van ahhoz, amit épp megélünk. Mától kezdve vizsgájuk a Gazpromot és a Lukoilt, illetve azokat az üzleteket, melyek Oroszországból importált termékeket értékesítenek. Akkor fejezzük be az akciót, ha minden munkaponton rendet teszünk és kiszabjuk a szükséges bírságokat ott, ahol a helyzet úgy kívánja” – nyilatkozta az orosz-ukrán háborúra reflektálva a fogyasztóvédelem elnöke, Horia Constantinescu.


Az ANPC tehát az ország minden régiójában górcső alá vette az említett benzinkutakat és üzleteket, melynek eredményképp ez idáig 104 pénzbírságot szabtak ki összesen 1,4 millió lej értékben. Ehhez jön még továbbá 58 ezer lej értékű termék értékesítésének végleges és 128 ezer lej értékű termék értékesítésének ideiglenes felfüggesztése, valamint 35 munkaponton a szolgálatatások ideiglenes leállítása, mi több, 5 egység kapcsán javaslatot tettek a legfeljebb 6 hónapig tartó teljes bezárásra is.


A fogyasztóvédelem ellenőrei a legtöbb esetben lejárt szavatosságú termékekre bukkantak, de nem kegyelmeztek akkor sem, ha a termékek címkéjén nem megfelelően tüntették fel az azonosítási adatokat, a szavatossági időt vagy az egységárat. Az ellenőrök ugyanakkor afelett sem hunytak szemet, ha ki nem takarított, koszos, porral és elhullott bogarakkal teli hűtőszekrényeket találtak. További hiányosságok és mulasztások, melyekre az ANPC az említett töltőkutaknál és üzleteknél bukkant:

  • a töltőpisztolyokból a betonra és a térkövezésre folyt az üzemanyag
  • az élelmiszergyártók által javasolt tárolási hőmérsékletet nem tartották be
  • rozsdás, megkopott festésű gázpalackokat árusítottak
  • koszos padlójú, rossz állapotban levő bútorokkal szerelt raktárakban tartották a polcokra még ki nem került termékeket
  • elektronikai eszközöket garancia nélkül értékesítettek
  • nem tüntették fel néhány élelmiszer árát
  • megtévesztő felhívásokat (pl. különleges ár) használtak, a kedvezményekre vonatkozó törvényeket nem tartották be
  • a polcon feltüntetett ár nem egyezett a kasszánál kijelzett árral









Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: